THE dyna!

Under Lilla S sovstunder idag hann det raksömmas och sicksackas runt det som skulle komma att bli min första nåltovningsdyna av juteväv. När Pappa G kom hem från jobbet med två kilo ris till projektet var det bara att fylla och sy ihop. Det blev dock för hand då maskinen tyckte att det blev alldeles för tjockt att sy ihop åtta lager väv.

Resultatet blev ännu bättre än jag väntat mig. Vid provtovningen föll jag pladask. Nålen går enkelt ner men får ändå lite motstånd, ullen kan riskera att tovas ner i väven litegrann men långtifrån lika lätt som på min nålfiltningsmatta. Men det undviker du genom att röra och vända på arbetet då och då. Det allra största plusset är att den minsann inte släpper ifrån sig små skumgummipartiklar allt eftersom att den nöts. Den skräpar dock lite, men bara av att sy ihop och hantera den känns det som att de flesta lösa fibrerna redan ramlat ur. Jag kan tänka mig att man eventuellt skulle kunna tova hål på väven med tiden, därför kan det vara bra att använda hela ytan att tova på och inte på ett och samma ställe samt vända på den då och då. Och skulle den ändå gå sönder så kan den antingen lappas eller göras en ny av en högst 50 riksdaler.

20160414_175021

Tillvägagångssättet då? Easy peasy. Jag klippte fyra rektanglar 26×21 plus rejäl sömsmån, men man kan givetvis göra den hur stor/liten man vill. Därefter sydde jag runt om med extra slitstark söm (typ för jeans) och lämnade en öppning för att kunna fylla den senare. Därefter sicksackade jag kanterna och vände den sedan ut och in så att den blev rätt väg. Därefter fyllde jag med två kilo ris, vilket som helst funkar. Jag var lite orolig över att riset skulle lyckas slinka igenom väven men då jag valde att ha två lager på varje ”sida” så undvek jag det, plus att jag tänker att den blir mer slittålig också. Sedan handsydde jag ihop öppningen med sneda och vinda stygn och vips så var dynan färdig! Den kommer att användas mycket här hemma.

Ikväll får nålarna vila. Det blir systramys istället. Syster J kom precis med världens fikalass, så vi ska fira hennes B i kemi B och se skräckisar. Nu är det allt uppdukat och redo att intas och mysas. Kärlek!

3 reaktioner på ”THE dyna!

  1. Ping: Material och verktyg | Lilla Ludenben

  2. Ping: Utvärdering av dag och dyna. | Lilla Ludenben

  3. Ping: Inspo, ideér och instagram | Lilla Ludenben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s